Ciklus besednih postaj 2022

Tudi v letu 2022 nadaljujemo s predstavitvami knjig in avtorjev. Kar nekaj se jih bo zvrstilo do konca leta, nekatere v živo, druge bomo posneli v Knjigarni FF, vse pa bodo dosegljive za naknadno poslušanje.

PETEK, 06. 01. 2023

Besedna postaja v Knjigarni FF: Nina Petek (ur.), Zapuščina miru in resnice. Študije o življenju in delu Mahatme Gandhija

Sodelujeta: dr. Nina Petek in dr. Jan Ciglenečki

Delo osvetljuje monogovrstne vidike življenja in dela Mahatme Gandhija, predvsem večplastnega soočanja, v teoriji in zlasti v praksi, s kompleksnimi dimenzijami dejanskosti v Indiji, ki je temeljilo na njegovem pojmovanju Resnice, Religije in svobode ter veri v moc nenasilja, s čimer si je prizadeval za vsesploš no dobro in je z vzpostavitvijo globalne vizije miru presegel sleherno takratno politično agendo in hkrati s tem tudi samo indijsko prizadevanje za neodvisnost. Kot so zgovorni vsi prispevki, je Gandhijeva misel prvenstveno izkušnja, ki svoj najbolj avtentičen izraz privzame onkraj teoretičnega, slednje pa ji daje značaj dinamičnosti, kreativnosti in neponovljivosti, pri čemer pa, kar je še posebej izjemno, hkrati tudi duha univerzalnosti, neminljivosti, nadčasnosti, vselejšnje relevantnosti in aktualnosti, celo onkraj meja same Indije.

SREDA, 07. 12. 2022, ob 11h

Besedna postaja v Knjigarni FF: Darja Kobal Grum (ur.), Psihologija prilagajanja novi realnosti (Znanstvena založba FF)

Sodelujeta: prof. dr. Darja Kobal Grum in doc. dr. Katarina Habe

Monografija Psihologija prilagajanja novi realnosti. Izbrane raziskovalne teme v času pred in po uvedbi cepljenja proti covidu-19 ima dva dela. Prvi del se nanaša na obdobje izbruha pandemije covida-19, ko smo se z njo ljudje soočili povsem nepripravljeni. Monografija ima dva dela. Prvi del se nanaša na obdobje izbruha pandemije covida-19, ko smo se z njo ljudje soočili povsem nepripravljeni. Nismo vedeli, ne kaj se pravzaprav dogaja, kaj naj pričakujemo, ali obstajajo kakšna zdravila ipd. Drugi del pa zajema obdobje po razvoju cepiv proti covidu-19, ukvarja pa se s psihološkimi vprašanji odnosa do cepljenja.
Kazalo vsebine:

  • Osamljenost med pandemijo covida-19
  • Tesnobnost in potrtost med pandemijo covida-19
  • Osebnost in preventivno vedenje za zajezitev epidemije covida-19
  • Stres, psihološka odpornost in informiranost študentov o nevarnostih covida-19
  • Sočutje do sebe kot zaščitni dejavnik pred doživljanjem stresa
  • Telesna aktivnost in duševno zdravje
  • Razlike v odnosu do cepljenja proti covidu-19
     

ČETRTEK, 01. 12. 2022, ob 11:00

Besedna postaja v Knjigarni FF: Alojzija Zupan Sosič, Nekaj v megli nad reko (Založba Litera) 

Sodelujeta: prof. dr. Alojzija Zupan Sosič in Tonja Jelen

Predstavitev monografije Nekaj v megli nad reko (založba Litera, 2022) red. prof. dr. Alojzije Zupan Sosič na Besedni postaji Filozofske fakultete v Ljubljani ponuja vpogled v temeljno delo o interpretaciji in branju. Kaj vse predstavljata in kaj vse je danes sodobno človeštvo, ki izgublja prav posebno, ogroženo vrsto, to je literarnega bralca, je spregovorila avtorica. Obenem pa je Zupan Sosič ponudila kritičen vpogled v teoretske podlage in posamezne primere iz obravnavanih maturitetnih besedil v študiji. Zraven pa je ponudila marsikateri nasvet, ki ga lahko preslikamo v življenje samo.

SREDA, 28. 9. 2022, ob 12:30

Besedna postaja v Knjigarni FF: Marko Anton Kappus – slovenski jezuit na koncu Novega sveta (ZZ FF)

Sodelujejo: prof. dr. Maja Šabec, dr. Tomaž Nabergoj in mag. Eva Vrbnjak

Marko Anton Kappus velja za prvega Slovenca, ki je kulturno deloval na ameriški celini. Leta 1701 je na Dunaj poslal znameniti zemljevid, ki je Kalifornijo prvič predstavil kot polotok in ne več kot otok. Kakšno vlogo so pri tem odigrale modre školjke? In kako je nočno brskanje po spletu pripeljalo do izjemnega odkritja Kappusove pesnitve Enthusiasmus, ki je več kot 100 let veljala za izgubljeno? O znamenitem Kamnogoričanu se je z urednico knjige dr. Majo Šabec, profesorico na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF, in zgodovinarjem ter arheologom dr. Tomažem Nabergojem iz Narodnega muzeja Slovenije, pogovarjala mag. Eva Vrbnjak. Vabljeni k ogledu pogovora!

TOREK, 5. 7. 2021, ob 10:00

Lingvistični atlas za študij dvojine v slovenščini (Znanstvena založba FF)

Sodelujeta: prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, prof. dr. Mojca Smolej

Atlas dvojine je pred nami v slovenskem prevodu skoraj sto let po tem, ko je izšel francoski izvirnik, in natanko sto let po tem, ko je Lucien Tesnière potoval po Sloveniji in spraševal informatorje o oblikah dvojine v slovenščini.  V pogovoru smo osvetlili vprašanja, kot so: zakaj se je Tesnière odločil za raziskovanje dvojine, kdo je vplival na Tesnièrovo razumevanje dvojine, kakšen je pomen Tesnièrovega dela na področju lingvistične geografije, katerih metod se je posluževal pri oblikovanju vprašalnika in samem terenskem delu, katere so značilnosti fonetične transkripcije, uporabljene v atlasu, ali ima knjižni jezik res uničevalen učinek na narečja itd.