Jezikovna politika v Ukrajini 1991–2023: pregled, problemi, perspektive

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1226. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. marca 2023, ob 18. uri v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete. Na temo Jezikovna politika v Ukrajini 1991–2023: pregled, problemi, perspektive bo predavala dr. Marija Sotnikova Štravs, samostojna raziskovalka.

Povzetek:

Jeseni 2013 se je Ukrajina znašla v središču pozornosti svetovne javnosti zaradi protestov v Kijevu, ki so jim sledile t. i. »revolucija dostojanstva«, aneksija Krima in vojna na vzhodu Ukrajine. Februarja 2022 pa še ruska invazija.

Namen predavanja je analiza jezikovnopolitičnega dogajanja v Ukrajini po osamosvojitvi (1991) vse do današnjega dne. Analiza se opira na zgodovinsko dinamiko, razvojne tendence, ideološki kontekst, smernice in formalnopravno podlago.
Jezikovna politika bo pojmovana kot zapleteno razmerje med jezikovnimi praksami (dejanska raba), določenimi prepričanji družbe o jeziku oz. jezikih, jezikovnim upravljanjem (poskusi vplivanja na jezikovno situacijo) ter številnimi jezikovnimi in nejezikovnimi dejavniki. V sklopu splošne predstavitve posebnosti jezikovne situacije v Ukrajini se bomo na kratko dotaknili tudi problematike manjšinskih pravic.  Dodatno bomo na kratko primerjali posamezne vidike ukrajinske jezikovne politike z nekaterimi drugimi slovanskimi državami (Poljska, Slovenija).

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Izmenjevalnico oblačil PRINESI // ODNESI

Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Predavanje Friederike Kind-Kovács: Kako raziskovati zgodovino otroštva otrok Budimpešte po prvi svetovni vojni

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente